70 anys dels Fets de Maig de 1937
Guerra, revolució i contrarevolució
4 i 5 de maig de 2007
Col·legi de Periodistes, Rbla. Catalunya 10, Barcelona
Els anomenats 'Fets de Maig' de 1937 van marcar un fet en la història de la guerra civil. Van representar el final del procés revolucionari que, havia començat el juliol de 1936 i la consolidació de l'estalinisme en la zona republicana. La profunda divisió que va representar aquesta 'guerra civil dins de la guerra civil', provocada pels estalinistes i els seus aliats, mai se superaria i, les conseqüències van ésser desastroses per la causa antifeixista. També van significar la repressió del POUM i l'assassinat del seu secretari politic, Andreu Nin. En aquestes jornades es parlarà dels fets, els seus origens i les seves conseqüències en el curs de la guerra. Així mateix, amb els Fets de Maig a fons, es parlarà de la figura i rellevància d'Andreu Nin i de la història crítica i no tan crítica de la guerra i la revolució.
Divendres, 4 de maig
19.00 hores:
"Guerra Civil i la història critica"
Amb Reiner Tosstorff, Just Cases i Andy Durgan
Dissabte, 5 de maig
16.00 hores
"Els Fets de Maig"
Amb Dolors Marín, Flavio Guidi i Pepe Gutiérrez
18.00 hores
"Andreu Nin i la revolució espanyola"
Amb Wilebaldo Solano, Pelai Pagès i Reiner Tosstof.
Ponents
Wilebaldo Solano, Ex Secretari General de la Joventut Comunista Ibèrica i del POUM en l'exili.
Just Cases, Professor d'Història de la Universitat Autonoma de Barcelona; especialista en la història social i obrera de Catalunya; President del Centre d'Estudis Llibertaris Francesc Sàbat de Terrassa.
Andy Durgan, historiador, especialista en el comunisme disident a l'estat español i en la historiografia de la guerra civil.
Flavio Guidi, professor d'historia, estudiós de la vida i obra de Camillo Berneri i de l'anarquisme italià.
Pepe Gutiérrez, historiador i escriptor; ha publicat nombrosos treballs sobre aspectes de la història del moviment obrer, sobretot relacionats amb el POUM i la revolució.
Dolors Marín, autora de diversis treballs sobre la història del moviment llibertari; professora universitària, assessora i documentalista en exposicions i televisió.
Pelai Pagès, professor d'Història Contemporànea de la Universitat de Barcelona; reconegut historiador, en especial del POUM, i biògraf d'Andreu Nin.
Reiner Tosstoff, historiador, autor entre altres coses de, les històries més completes i documentades del POUM i de la Internacional Sindical Roja.
"Si hubiera tomado el poder (en mayo), el Gobierno Central habría temido las repercusiones de una represión violenta, pues la CNT en los frentes de Madrid por ejemplo, ha suministrado los mejores combatiente. No hay duda que un tal gobierno revolucionara hubiera podido tratar con el resto de partidos de España y habría extendido la situación revolucionaria." Julian Gorkin, 14 de mayo de 1937.
"No se trata - los 'hechos de mayo' - de una simple provocación contrarrevolucionaria sino de la solución definitiva de las contradicciones de julio en favor de la contrarrevolución. El proletariado, que no había sabido conquistar el Gobierno, que era lo que le faltaba para completar el poder que ya tenía, veía cómo le arrancaban después, violentamente, las palancas que hasta entonces había poseído: las Divisiones revolucionarias eran disueltas, el Frente de Aragón pasaba al Estado Central, se decretaba el desarme de la retaguardia obrera, las cárceles se llenaban de militantes revolucionarios y los Sindicatos y las Colectividades eran asaltadas." Gironella (Enric Adroher), Paris, verano 1939.